Escola Bressol i Cant Prenatal

Estimar la música, aprendre amb ella, relacionar-se, relaxar-se, treballar psicomotricitat o simplement passar-ho bé amb noves històries i cançons de sempre. Aquest és l'objectiu de l'Escola Bressol Musical, activitat que preten millorar la comunicació entre pares i fills i reforçar el vincle afectiu fent de la música el millor instrument. La iniciativa, impulsada per l'Escola de Música Manuel Lattur de Dénia, es va possar en marxa a principis d'octubre i va dirigida als més menuts de la casa: xiquets i xiquetes que no tenen més de tres anys.

L'Escola Bressol Musical, una experiència pionera a la Marina Alta i que s'ha desenvolupat amb èxit a altres comarques, va obrir les seves portes a principis d'octubre amb quatre nivells: de 0 a 1 anys, de 1 a 2, de 2 a 3 i de 3 a 4. Amb una hora setmanal, els xiquets es familiaritzen amb la música en companyia dels seus pares, que participen activament de les activitats. Totes es fan amb música, bé amb gravacions per ambientar els comptes i històries que els conten o es serveixen d'instruments, preferentment de percussió, per a que els xiquets escolten, descobreixen el ritme i els facen sonar.

"És molt important que el xiquet aprenga a escoltar, a estar en silenci i respectar als demés quan intenten contar-li o comunicar-li alguna cosa" senyala Alicia, una de les monitores, "i nosaltres intentem iniciar-los en aquest tema". Destaca el moment màgic que es crea quan es capta la atenció dels menuts fent sonar una compana, per exemple, o fer saltar una granota. Pipo, un simpàtic ninot que ja s'ha guanyat l'estima dels menuts, és qui condueix les activitats. Marionetes, mocadors, plumes, pompes de sabó, llàpisos i instruments formen part del material bàsic del taller, que permet a pares i fills vivir moments molt especials.

Cada exercici del programa, al que incorporaran creacions, té una durada de voltant d'uns dos minuts. Es treballa amb instruments de percussió i altres més dolços com l'arpa, el violí, la guitarra o la flauta; es fan sonar melodies lentes amb notes llargues i suaus, però també música més dinàmica i que incita a un major moviment, com el vals o el xaxaxà.

Els contes i les cançons populars ocupen també un lloc destacat a la programació, que té caràcter bimensual. D'aquesta forma permet assistir a les classes durant dos mesos i, si es vol, repetir al bimestre següent i així fins el mes de maig. "Les cançons de tota la vida, les dels nostres avis, poden ser molt útils a l'hora de treballar aspectes com la psicomotricitat, el moviment, el llenguatge o l'atenció" senyalen les monitores Alicia i Henar.

Han passat 60 minuts que dura la classe i Pipo arreplega els cascabells que s'han gastat a l'últim exercici. Els xiquets s'arrimen a ell per ajudar-li a ficar-los a la caixeta. L'abracen, li donen un bes i es despedixen de la seua mascota fin la pròxima sessió. Ell és un més a aquest joc de notes, ritmes, formes i colors que els permet divertir-se amb els seus papàs.

L'any 2010 la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va guardonar aquesta activitat amb el Premi Euterpe a la Investigació, Desenrotllament i Innovació.

Cant Prenatal

L’escola de música va iniciar aquesta activitat el curs 2013/2014.

Degut a un conveni de col·laboració signat amb Marina Salud actualment és realitza a les instal·lacions del centre de Salut de Dénia i assisteixen embarassades de tot la comarca. D’aquesta manera hi ha un contacte directe amb les matrones. 

Objectius  

Descobrir els beneficis de la pròpia veu en la comunicació i vinculació amb el nadó. La veu suposa un dels mitjans més senzills, directes i privilegiats.

El nadó percep la veu de sa mare des de les primeres setmanes de gestació com vibració i més endavant com so que memoritza, l’envolta i reconforta.

Per a la dona embarassada la veu pot ser a més a més una gran aliada en el treball del part i naixement. I és un medi analgèsic natural. Afavoreix la dilatació, la concentració i la relaxació. Permitent a la dona estar més present i amb contacte amb el seu cos.

Mitjançant cançons de bressol tradicionals de diferents cultures i cançons especials creades per a l’embaràs, a traves de les que poder expressar les emocions i comunicar-se amb el nadó. Quan  naixerà les recordarà i al cantar-les podrà tranquil·litzar-se i desconfortar-se amb la veu de la mare.

L’activitat es realitza un hora a la setmana.